טיפים לכתיבת ממנים עם ציונים גבוהים, ובקלות!

למי שלא מכיר, ממנים, ראשי תיבות של "מטלות מנחה", הם התרגילים והמטלות בקורסים באוניברסיטה הפתוחה. סטודנטים באוניברסיטה הפתוחה יודעים היטב מהם ממ"נים, שכן הם נדרשים להגיש מספר ממנים בכל קורס, החל משלושה ממ"נים בקורסים שיש בהם יחסים מעט ממ"נים, ועד שבעה ממנים ואף יותר בקורסים מרובי ממ"נים. כשעושים כמה קורסים בסמסטר, זה מצטבר לדי הרבה ממ"נים, ולכן אין פלא שהרבה סטודנטים שואפים להקל מעליהם את העומס ונעזרים בי לכתיבת הממ"נים. 

כתוצאה מכך, כתבתי בשנים האחרונות במצטבר מאות רבות של ממ"נים לסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה. בחלק גדול מהמקרים, הסטודנטים שלחו אליי את המשוב שהם קיבלו לממ"נים שהם הגישו, כך שיש לי לא רק ניסיון רב בכתיבה, אלא גם מידע לגבי מה הבודקים מחשיבים יותר, ומה הבודקים מחשיבים פחות, ומה משפיע הכי הרבה על הציון. למעשה, מכיוון שכתבתי ממ"נים רבים מאוד ובהרבה מאוד קורסים שונים, אני אחד האנשים שמרכזים הכי הרבה ידע לגבי פתרון יעיל של ממ"נים. מטרת הפוסט הזה היא לחלוק איתכם את הידע הזה, כדי שגם אתם תוכלו לפתור ממנים באופן שיחסוך לכם מאמץ (עד כמה שניתן) מצד אחד, אך יביא לציונים גבוהים מצד שני.

אני כותב "עד כמה שניתן", כיוון שכפי שתראו מהטיפים עצמם, לפתרון ממ"נים אין פתרון קסם, והכרחי ללמוד ולהבין באמת את חומר הקורס. אבל ניגש לעניין.  

 

טיפ מספר 1 – לענות לעניין

הרבה סטודנטים חושבים ש"כל המרבה הרי זה משובח" בכתיבת התשובות, ושככל שהם כותבים יותר הם מפגינים יותר ידע. סטודנטים אחרים כותבים הרבה מכיוון שהם לא בטוחים מהי התשובה הנכונה, ומאמינים שאם יכתבו מספיק המנחה או המתרגל "ימצאו כבר" את התשובה הנכונה בתוך המלל הרב. אבל זה לא מה שנדרש מכם בממ"נים. בממ"נים הבודקים מחפשים תשובות ישר לעניין, וכן, מניסיוני הם מורידים ציון על כתיבה "מסביב" וכתיבה שלא עונה במישרין על השאלה שנשאלה. אז איך כותבים תשובות לעניין?

זה מאד פשוט. משתמשים במונחים של השאלה. למשל, אם נשאלתם "מהם הגורמים שהשפיעו על…." התשובה צריכה להיפתח במילים "הגורמים שהשפיעו על …. הם: …" כך הבודק רואה שאתם עונים על השאלה, ומניסיוני זה מעלה את הציון. אחרי שעניתם על השאלה באופן תמציתי, בהחלט יש מקום לפרט ולתמוך את דבריכם. למשל, בדוגמא שהצגתי, אתם יכולים לפרט על כל גורם, ואיך הוא השפיע על אותו עניין נשאלתם. אתם יכולים לתמוך את הדברים שלכם בדעות של מאמרים שונים מהחומר, וכדומה. זה טוב ורצוי להרחיב (כל עוד זה לעניין). אבל חשוב שהתשובה תיפתח בתשובה עניינית לשאלה, במונחים של השאלה, ולאחר מכן אתם יכולים לפרט ולהביא תמיכות לדבריכם. 

דוגמא נוספת, אם נשאלתם "מהם קווי הדמיון בין התיאוריה של ….. לבין מודל ה…. של….", התשובה צריכה להיפתח במילים "קווי הדמיון בין התיאוריה של ….. לבין מודל ה…. של…. הם:". וכאן אתם מפרטים את קווי הדמיון. אחרי זה, כאמור, אפשר לפרט לגבי כל אחד מקווי הדמיון, אפשר לתמוך את הדעה שלכם במקורות שונים מתוך החומר, אבל העיקר זה לפתוח בתשובה עניינית, שמנוסחת בניסוח מתוך השאלה.  

 

טיפ מספר 2 – יישמו את החומר

מניסיוני בממנים רבים – יש דבר אחד משותף לכל הממנים, לכל הקורסים, ולכל התחומים באוניברסיטה הפתוחה, והוא – שכמעט אין שאלות תוכן (שאלות שניתן למצוא את התשובה עליהן בחומר), ורוב השאלות הן שאלות יישום של החומר. כלומר, השאלות בנויות כך שעליכם להכיר את החומר, אבל ליישמו על משהו חדש או להציגו באופן חדש. לכן, אין שום טעם להעתיק מהספר. השאלות כמעט תמיד יידרשו מכם ליישם את החומר על מקרה חדש או לערוך אינטגרציה בין חומרים (שלא קיימת בספר או במאמרים), לכן התשובות התמקדו ביישום ואל תנסו "להקדים" בציטוט מתוך החומרים, זה מיותר. 

זאת בדיוק הסיבה שכתבתי בהתחלה שאין קסמים בכל הנוגע לממ"נים. לא יעזור לכם לנסות למצוא בחומר את התשובה הנכונה. הבודקים מונחים לחפש את היישום של החומר בהתאם לשאלה, ולכן למעשה הכרחי להבין את החומר כדי לענות על השאלה. אם כן, למה כתבתי ש"כמעט אין שאלות תוכן" – לעתים יש בממ"נים שאלות של הגדרות מושגים. זה יוצא מן הכלל שבו כן תוכלו למצוא את התשובות בחומר הקורס. אבל לגבי רוב השאלות הטיפ הוא – אל תנסו לעקוף את זה. עליכם להבין את החומר וליישם אותו לגבי הנשאל בשאלה. 

 

טיפ מספר 3 – בססו את תשובותיכם על החומר

בטיפ הקודם כתבתי שאי אפשר למצוא את התשובות בחומר, כיוון שלצורך התשובות נדרש יישום של החומר (ולא העתקה שלו). אבל זה לא אומר שאפשר להמציא את התשובות ולכתוב כל מה שנראה לכם נכון. דבר אחד משותף לכל הממ"נים באוניברסיטה הפתוחה, בכל הקורסים ובכל התארים – והוא שהשאלות תמיד מבוססות על החומר הנלמד בקורס, והחומר הרלוונטי תמיד נמצא בספר, במדריך הלמידה, או במאמרים. לכן, כשלב ראשון במענה על השאלה, אתם צריכים להבין לאיזה סעיף ואפילו פסקה בחומר השאלה מתייחסת. אל תתחילו בכתיבת התשובה לפני שברור לכם לאיזה חלק בחומר היא מתייחסת. לפעמים זה כתוב בשאלה, ולפעמים אתם צריכים להבין לבד. אבל דעו שגם אם השאלה לא מפנה לסעיף ספציפי בחומר – היא כן מתייחס לאחד כזה. לאחר שתבינו לאיזה סעיף היא מתייחסת, יהיה לכם הרבה יותר קל ליישם את החומר.  

 

טיפ מספר 4 – פחות דגש לדרישות עיצוב

לעתים הממנים כוללים הנחיות לעיצוב, היקף וכדומה. לא נתקלתי במקרים שמורידים על זה נקודות. אז אני לא אומר לא להגיש לפי הדרישות, תמיד עדיף לעצב בהתאם להנחיות. פשוט מבחינת נקודות – לא נתקלתי במקרים שהבודקים מייחסים לזה חשיבות. מקדו את המאמצים שלכם בתשובות לעניין. 

 

טיפ מספר 5 – ענו על מה שצריך

הרבה פעמים הממנים מכילים הנחיות שיכולות להיות קצת מבלבלות לגבי – על אילו שאלות צריך לענות. בחלק מספר אחד לבחור 3 מתוך 5 שאלות, בחלק מספר 2 לבחור אחת מתוך שתיים, וכדומה. לפעמים צורת ההצגה של הבחירות האלה עשויה להיות מבלבלת. ודאו היטב שאתם עונים על מה שצריך – לא פחות ולא יותר. לא פחות, כי חבל על הנקודות שירדו המציון. לא יותר – כי חבל על המאמץ שלכם. בדיקה נוספת שעניתם בדיוק על השאלות שצריך תעזור לכם לוודא שהממן שלכם מוגש כראוי. 

 

טיפ מספר 6 – נמקו בצורה הגיונית את התשובות

טיפ זה חיוני בעיקר כשאתם לא בטוחים בתשובה. נתקלתי בהרבה מקרים שהתשובה לא הייתה נכונה, אבל בגלל שהנימוק היה משכנע ניתנו רוב הנקודות. הבודקים באו"פ מונחים לקבל נימוקים הגיוניים, גם כשהתשובה היא לא הנכונה "לפי הספר". אבל כדי שתוכלו לקבל את הנקודות האלה, חשוב שהנימוק יהיה באמת הגיוני ולא "מונפץ". לכן, באופן כללי, ובמיוחד כשאתם לא ממש בטוחים בתשובה, הקפידו להוסיף נימוק הגיוני ומתקבל על הדעת, ומבוסס על החומר הנלמד בקורס. 

 

מקווה שהטיפים האלה עזרו לכם! אם כן, אשמח לשיתופים, ככה תוכלו לעזור גם לסטודנטים אחרים. 

 

עדיין מרגישים שאתם צריכים עזרה בפתרון ממ"נים? פשוט שלחו לי את חוברת הממנים ואת החומר למייל: guytheodoro80@gmail.com ואשמח לעזור לכם עם הממ"ן. אפשר לפנות אליי גם דרך האתר: 

    דיסקרטיות מובטחת

     

    שיתוף:
    פייסבוק
    טוויטר
    לינקדאין
    אימייל
    וואטסאפ