מי מפחד מעבודה סמינריונית? כנראה שהרבה סטודנטים (כנראה שכולם). לעבודה סמינריונית יש משמעות גדולה לגבי ציוני סוף השנה, היא דורשת המון זמן ומשאבים. בעבודה סמינריות הסטודנט נדרש להציג יכולות אינטלקטואליות ומחקריות: הצגת רעיונות, כתיבה בהירה וקולחת ויכולת לסכם תחום מחקרי בצורה שלמה ומעניינת. לא פלא שעבודות סמינריוניות זה מלחיץ! כבר בהתחלה צריך לגבש רשימה ביבליוגרפית, וכולנו יודעים שזה שלב לא קל. אבל יש דרכים להקל על מציאת חומר לעבודה על שחיקה. הראשונה היא כמובן לקרוא את רשימת ההמלצות ששהכנתי לכם ממש כאן בהמשך!
אז קודם כל, חוץ מלהשתמש במאמרים עצמם, אתם יכולים גם להשתמש בשמות המאמרים כדי לחפש בגוגל סוקלר את המאמרים שמצטטים אותם. כאן למשל השתמשתי במאמר מאד מרכזי בשביל הדוגמא:
דרך נוספת שאני מאד מחבב, היא לחפש עבודות סמינריוניות בנושא שחיקה בעבודה של סטודנטים אחרים, ולהיעזר ברשימת המקורות שלהם כדי לאתר את המאמרים הכי חשובים.
ועוד דבר שעזר לי מאוד היה להשתמש מראש בעיקר במאמרים שכבר יש להם סיכומים בעברית, וככה נחסכו לי הרבה שעות של קריאה מייגעת באנגלית.
8 מאמרים חשובים על שחיקה בעבודה
יצא לי לכתוב כבר לא מעט עבודות סמינריוניות על שחיקה בעבודה (burnout). זה נושא מעניין ורלוונטי גם לעובדים וגם למעסיקים, שנוגע כמעט בכולנו כי הרבה עובדים סובלים משחיקה בעבודה. מהי שחיקה בעבודה? עובדים שסובלים משחיקה מדווחים על תחושת תסכול, מתח ודכאון. השחיקה משפיעה על בריאותם של עובדים וגורמת לשינוי התנהגות, לירידה בתפוקת העובדים ופגיעה בפעילות שלהם.
בגלל שהנושא חשוב לכל תחומי התעסוקה, כשחיפשתי מאמרים להתמקד עליהם מצאתי מאות ואלפי אפשרויות! אני רוצה להציג את המאמרים הכי חשובים ומרכזיים בנושא, כדי להקל עליכם לכתוב את העבודה שלכם. בנוסף לזה, למאמרים האלה יש מקורות, שעזרו לי לקרוא ולסכם אותם בקלות.
1. סקירת ספרות כללית על שחיקה בעבודה
סקירות ספרות (נקראות באנגלית review) הן נקודת התחלה מומלצת לסמינריונית. במקום לבצע מחקר, החוקר אוסף ומסכם מחקרים כדי לתת הצגה של נושא ולהסיק מסקנות כלליות. זה יתכן לכם מבוא לנושא ואפשר גם לאסוף מחקרים מתוך הסקירה, כדי להעשיר את העבודה הסמינריונית. כשחיפשתי את מילת המפתח work burnout ו-review מצאתי את הסקירה הבאה, שיסכימה את הנושא באופן כללי ומאוד מועיל:
Lubbadeh, T. (2020). Job burnout: a general literature review. International Review of Management and Marketing, 10(3), 7.
2. לחץ ושחיקה בעבודת שוטרי משטרת ישראל – ויש גם סיכום
אם אתם קוראים את זה, אתם כנראה ישראלים וזה אומר שיש לכם גישה וקירבה למה שמתרחש בישראל. בגלל זה העדפתי מאמר שסוקר שחיקה בעבודה בישראל. במאמר הזה החוקרים התמקדו בלחץ ובשחיקה שקשורים לעבודתם של שוטרים. החוקרים דיווחו על גורמי לחץ שקשורים למשכורת נמוכה, יחס מהדרג הפיקודי ומחסור במשאבים. הם מצאו שרמת השחיקה בקרב שוטרים שונה מהממוצע הארצי, מספרים על הסימפטומים ששוטרים סובלים מהם – ועל הסיבות שהשחיקה לא גורמת לירידה במוטיבציה של שוטרים. זה מאמר גדול וכולל גם ראיונות עומק, למי שרוצים ללמוד לעומק על הנושא. החדשות הטובות הן שאם אתם מעדיפים לא לקרוא עשרות עמודים, קיים לו כבר סיכום מסודר שיחסוך לכם קריאה מייגעת.
מלאך-פיינס, א. וקינן, ג. (2003). לחץ ושחיקה בעבודת שוטרי משטרת ישראל. תל אביב: המשרד לביטחון פנים.
3. שחיקה בקרב צוות רפואי במחלקות קורונה
כמו שכתבתי מוקדם יותר, מומלץ במיוחד לשים לב לסקירות ספרות. במאמר הבא יש סקירת ספרות בנושא שחיקה בעבודה בקרב עובדי מערכת הבריאות בזמן מגיפת הקורונה. בסיכום של 12 מאמרים, החוקרים הצביעו על דרכים להפחתת שחיקה בעבודה כמו שיטות לשיפור בריאות הנפש של העובדים והפחתת עומס בעבודה.
Sharifi, M., Asadi-Pooya, A. A., & Mousavi-Roknabadi, R. S. (2021). Burnout among healthcare providers of COVID-19; a systematic review of epidemiology and recommendations. Archives of Academic Emergency Medicine, 9(1).
4. השפעת השחיקה על ביצועים בעבודה
זה נראה די מובן מאליו ששחיקה בעבודה תוביל לירידה בביצועים של העובד – אבל הקשר הזה לא נבחן לעומק עד שנות ה-90. כדאי שתכללו בסמינריונית את המאמר החשוב הזה, שהציג את הקשר האמפירי בין שני הגורמים. המאמר גם משתמש באחד הכלים הכי חשובים למדידת שחיקה, שנקרא שלושת האומדנים של מסלך. אל תפספסו אותם בעבודה שלכם.
Wright, T. A., & Bonett, D. G. (1997). The contribution of burnout to work performance. Journal of Organizational Behavior: The International Journal of Industrial, Occupational and Organizational Psychology and Behavior, 18(5), 491-499.
5. מנבאים וגורמים לשחיקה בקרב פסיכולוגים
הסנדלר הולך יחף? גם פסיכולוגים סובלים משחיקה. אולי בגלל שנושא השחיקה קשור לבריאות הנפש, ציפיתי שעובדים בתחום סובלים פחות משחיקה בעבודה. כשנתקלתי בסקירת הספרות הזאת, שבודקת גורמים ותוצאות של שחיקה בעבודה בקרב פסיכולוגים, גיליתי שזה לא נכון. החוקרים מסכמים כאן 29 מאמרים ומצביעים על הגורמים העיקריים לשחיקה ועל התוצאות שלה – בעיקר עומס עבודה וסביבת העבודה, אבל יש ממצאים מעניינים נוספים:
McCormack, H. M., MacIntyre, T. E., O'Shea, D., Herring, M. P., & Campbell, M. J. (2018). The prevalence and cause(s) of burnout among applied psychologists: A systematic review. Frontiers in psychology, 9, 1897.
6. שחיקה בקרב מורים בעלי וותק + פלוס לינק לסיכום בעברית של המאמר
ידוע שמורים סובלים משחיקה גבוהה בעבודה. המחקר הבא בחן את ההשפעה על עומס בעבודה ומערכות יחסים על שחיקה בעבודה של מורים מעל גיל 45. יש פה תאוריות קצת יותר מורכבות מהמאמרים הקודמים, אבל החלק הטוב הוא שיש למאמר הזה סיכום בעברית מאתר "סיכומים", אז תוכלו לכתוב סמינריונית מרשימה בלי לקרוא את כל המאמר באנגלית. בקצרה, המאמר מציג תזה שנקראת העצמה או "אינטנסיפיקציה" (intensification), לפיה יש עליה קבועה בדרישות שמגיעות מקובעי מדיניות, ומעסיקים שגורמת לעליה קבועה בעומס העבודה. החוקרים השוו בין שחיקה עקב אינטנסיפיקציה לבין שחיקה בגלל מערכות היחסים עם תלמידים ועם הורים, כדי למצוא מה גורם לשחיקה גבוהה ומה התוצאות של זה.
Van Droogenbroeck, F., Spruyt, B., & Vanroelen, C. (2014). Burnout among senior teachers: Investigating the role of workload and interpersonal relationships at work. Teaching and teacher education, 43, 99-109.
7. הקשר בין טכנולוגיה לשחיקה
אם אתם רוצים להוסיף זווית מעניינת לסמינריונית, הנה רעיון: הקשר בין שימוש באינטרנט לשחיקה בקרב סטודנטים. החוקרים שכתבו את המאמר הזה בדקו את מידת השימוש באינטרנט וראו שהיא קשורה לשחיקה אצל תלמידים בבית ספר. שימוש באינטרנט לא היה הגורם היחיד שהוביל לשחיקה, והחוקרים גם מצאו הבדלים בין תלמידים לתלמידות.
Tomaszek, K., & Muchacka-Cymerman, A. (2019). Sex differences in the relationship between student school burnout and problematic internet use among adolescents. International journal of environmental research and public health, 16(21), 4107.
8 בעיות משמעת ושחיקה בקרב מורים
זוכרים איך המורים בבית הספר ניסו לשמור על משמעת בכיתה? מאמר נוסף עם סיכום בעברית, שמתייסח למשמעת של תלמידים בכיתה, מצביע על האופן שבו מורים רואים כגורם שמתווך בין בעיות משמעת לשחיקה בעבודה. כלומר, האופן שבו מורים מפרשים אירועי משמעת משפיע על הרגשות שלהם ולבסוף על רמת השחיקה שהם סובלים ממנה.
Chang, M. L. (2013). Toward a theoretical model to understand teacher emotions and teacher burnout in the context of student misbehavior: Appraisal, regulation and coping. Motivation and Emotion, 37(4), 799-817.
מקווה שהמאמר שלי עזר לכם למצוא את כל החומר שאתם צריכים לעבודה. אם לא מצאתם את כל החומר, או שמצאתם ואתם מתקשים לכתוב את העבודה – אני כאן בשבילכם תמיד בשביל כתיבת עבודה סמינריונית מלאה או בשביל חלקים ושלבים בדרך. שלחו לי מייל לפה guytheodoro80@gmail.com עם כל ההנחיות והחומר ואחזור אליכם בהקדם האפשרי.