רשתות חברתיות הן כל כך נוכחות בחיינו, עד שנדמה שהן תמיד היו קיימות. בגלל שרשתות חברתיות הן תופעה חדשה מבחינה היסטורית, אבל בעלת השפעות מגוונות ורבות, הן נושא חשוב ומעניין לכתוב עליו. עם השימוש הגובר בפייסבוק, הופיעו המוני מחקרים שמנסים להעריך את ההשפעה של פייסבוק על החיים שלנו. בנוסף לכך, אתר פייסבוק אוסף מידע רב על המשתמשים והמידע הזה שימושי ככלי למחקר בתחומי פסיכולוגיה והתנהגות. מבין הרשתות החברתיות, פייסבוק היא בעלת מספר המשתתפים הגבוה ביותר.
כתיבת עבודה על פייסבוק יכולה לסקר את הנושא מנקודות מבט שונות ולהתמקד בתחומים שונים. זה נושא שמטבעו מקשר בין תחומים מדעיים – כלומר, אינטר-דיסציפלינארי. רשתות חברתיות מפגישות בין תחומי הטכנולוגיה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואף קשורות לכלכלה, לחוק ולמשפט.
טיפ לכתיבת עבודה: סקירת ספרות קיימות
פייסבוק הוא תחום פופולרי ומעניין למחקר ולכן קיימות עבודות רבות של סטודנטים. אין סיבה להתחיל לסכם מאפס או להתחיל חיפוש מסובך, כשאפשר להשתמש ברשימה בבליוגרפית של סטודנטים אחרים. חיפוש באתר סמינריון seminarion.co.il יראה עבודות סמינריונית בנושא פייסבוק, עם תוצאות בנושאים כמו השפעות פסיכולוגיות של פייסבוק ושימוש בפייסבוק למטרות פוליטיות.
בנוסף, אני לא יכול להדגיש מספיק כמה עדיף לכם מראש להשתמש עד כמה שאפשר בכמה שיותר מאמרים שכבר קיים להם סיכום בעברית. זה פשוט יחסוך לכם הרים של עבודה, ואני אומר את זה מנסיון. יש אתרים רבים עם סיכומי מאמרים, כשאני צריך מאמרים אני ממליץ על אתר סיכומים sicumim.co.il כי הסיכומים בו זולים ואיכותיים ואפשר לשלם בביט (אישית זה הכי נוח לי).
שיטות מחקר על רשתות חברתיות
בכתיבת סקירת ספרות, כדאי להתחיל מקריאה על שיטות מחקר כדי לקבל בסיס. מהבסיס הזה נוכל להעריך ממצאים מחקריים ולהבין את תחום חקר הרשתות החברתיות באופן כללי.
שיטות מחקר מבוססות אינטרנט נקראות שיטות מחקר דיגיטליות. התחום גדל והולך עם פריחה של שיטות מחקר, ממצאים מעניינים וכנסים. המאמר "מבוא לשיטות מחקר במדיה דיגיטלית: איך לחקור והיישומים של נתוני ניו-מדיה" כשמו כן הוא, מהווה מבוא לשיטות מחקר דיגיטליות שמציג גישות מתודולוגיות המבוססות על נתוני אינטרנט ומאגרי מידע של פלטפורמות חברתיות. למאמר הזה קיים סיכום בעברית שיקל על הקריאה:
המאמר הבא הוא סקירת ספרות רחבה שבוחנת שיטות מחקר על פייסבוק. החוקרים בחנו 412 מאמרים וחילקו אותם ל-5 קבוצות לפי שיטת המחקר העיקרית: ניתוח תיאורי של המשתמשים, ניתוח של המוטיבציה להשתמש בפייסבוק, הצגה של העצמי ברשת חברתית, התפקיד של פייסבוק בניהול קשרים חברתיים ונושאים שקשורים לפרטיות בפייסבוק.
Wilson, R. E., Gosling, S. D., & Graham, L. T. (2012). A review of Facebook research in the social sciences. Perspectives on psychological science, 7(3), 203-220.
סיבות לשימוש בפייסבוק: הצורך להשתייך
למה משתמשים בפייסבוק? מגוון מחקרים ניסו לענות על השאלה הזאת. במאמר הבא החוקרים נדקרני והופמן ערכו סקירת ספרות כדי לאפיין את המשתמשים של פייסבוק (בסקירת ספרות החוקרים בוחנים כמות גדולה של מחקרים בנושא מסוים ומסכמים את הממצאים). בסקירה הם זיהו שני צרכים עיקריים שקשורים לשימוש בפייסבוק: הצורך להרגיש שייכים והצורך להצגה-עצמית. הצורך להרגיש שייכים קשור למאפיינים דמוגרפים של המשתתפים והצורך להצגה עצמית קשור לפסיכולוגיה הספציפית של המשתמש כמו ביישנות ונרקיסיזם.
Nadkarni, A., & Hofmann, S. G. (2012). Why do people use Facebook?. Personality and individual differences, 52(3), 243-249.
המאמר "התפקיד של המראה של החברים ושל התנהגותם בהערכת אדם בפייסבוק: האם שופטים אותנו לפי חברינו?" חקר את הסיבות שבני נוער משתמשים בפייסבוק. המחקר בחן את האופן בו בני נוער מציגים את עצמם ברשת החברתית – ויש לו סיכום בעברית. במקרה הזה, החוקרים תארו את הפרופילים של משתמשים שונים. הם זיהו הבדלים בין הפרופילים שמאפשרים למשתמשים לשמור על פרטיות, ליצור רושם ולבחור מה הם חושפים לעולם. בעוד שבני נוער צעירים נוטים ליצור פרופיל צבעוני ומפורט, בני נוער מבוגרים יותר מעדיפים עיצוב מינימליסטי שמדגיש את מערכות היחסים שלהם, ויוצר רושם של רשת חברתית חזקה ומערכות יחסים אותנטיות.
רשתות חברתיות תורמות לדכאון, או מחזקות קשרים חברתיים?
מחקר רב עסק בהשפעות הפסיכולוגיות של פייסבוק על המשתמשים. בעוד שמחקרים מסוימים מצאו קשר בין דכאון לבין שימוש בפייסבוק וברשתות חברתיות בכלל, מחקרים אחרים מראים שפייסבוק יכול להגדיל ולשפר קשרים חברתיים וששיתוף בתכנים מובילים לתחושות חיוביות אצל המשתתפים. הנה מספר דוגמאות:
- המחקר הבא עסק בקשר בין דכאון לשימוש בפייסבוק. החוקרים דיווחו שמשתמשים שסובלים מדכאון נוטים יותר לסבול מהתמכרות לפייסבוק:
Brailovskaia, J., & Margraf, J. (2022). The relationship between active and passive Facebook use, Facebook flow, depression symptoms and Facebook addiction: a three-month investigation. Journal of Affective Disorders Reports, 10, 100374.
- במחקר שנערך באמצעות שאלונים, נמצא ששימוש בפייסבוק גורם למחשבות ולהשוואה של המשתמש מול אחרים במעגל החברתי, מה שגרם להגברת תחושת בדידות אצל המשתמשים:
Dibb, B., & Foster, M. (2021). Loneliness and Facebook use: the role of social comparison and rumination. Heliyon, 7(1), e05999.
- להלן דוגמאות שמצאו השפעה חיובית של פייסבוק. למשל, מחקר לפיו משתמשים שמקבלים הרבה לייקים מדווחים על עליה ברווחה פסיכולוגית. הקשר הזה מתווך על ידי ההערכה העצמית של המשתמש:
Marengo, D., Montag, C., Sindermann, C., Elhai, J. D., & Settanni, M. (2021). Examining the links between active Facebook use, received likes, self-esteem and happiness: A study using objective social media data. Telematics and Informatics, 58, 101523.
- ובמחקר ניסויי עם קבוצת ביקורת, החוקרים מצאו שככל שמשתמשי פייסבוק חלקו יותר, הם נטו להרגיש פחות בודדים ויותר מחוברים מבחינה חברתית:
Deters, F. G., & Mehl, M. R. (2013). Does posting Facebook status updates increase or decrease loneliness? An online social networking experiment. Social psychological and personality science, 4(5), 579-586.
לסיכום
איתור מאמרים לכתיבת עבודה דורש חיפוש ארוך וקריאה של עשרות מאמרים באנגלית – או יותר. זאת מלאכה ארוכה, אבל אפשר לקצר אותה. מצאתם מאמרים טובים אבל לא מצאתם להם סיכום בעברית? אשמח לסכם עבורכם את כל המאמרים שתצטרכו. שלחו את המאמר/ים והנחיות לסיכום במייל guytheodoro80@gmail.com או בטופס למטה ואחזור אליכם בהקדם.