למזרח התיכון היסטוריה ארוכה ומורכבת, כאשר שורשיה נמשכים עד לימי קדם. בעידן המודרני, אזור המזרח התיכון עבר שינוי עצום במהלך ההיסטוריה שלו. מאז עלייתן ונפילתi של אימפריות חזקות כמו האימפריה העות'מאנית והאימפריה הבריטית, ועד להופעתם של מדינות לאום חדשות, המזה"ת ראה שינויים דרמטיים במונחים של כוח פוליטי, חברתי וכלכלי. לשינויים הללו הייתה השפעה על כל היבטי החיים באיזור, החל מזהות דתית דרך אורחות חיים ועד פיתוח כלכלי.
לאורך העת החדשה עמד המזרח התיכון במרכזם של אירועים מעצבי עולם רבים, הן מבחינה גאוגרפית והן מבחינה פוליטית. הקורס "מבוא להיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה (10109)" סוקר את האירועים ההיסטוריים השונים שסייעו לעצב את המזרח התיכון בעידן המודרני, מהאימפריה העות'מאנית דרך פלישת נפוליאון והאירועים הסמוכים ועד שלהי תקופת המנדט הבריטי.
ממ"נים בהיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה
ממנים בהיסטוריה של המזרח התיכון בעת החדשה הם קשים במיוחד. הם דורשים היכרות עם מספר גדול מאד של מושגים ואישים, וכן דורשים את היכולת לזכור ולארגן בראש תקופות, תאריכים ותהליכים.
ממן 11 בקורס מבוא להיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה דורש היכרות עם פרטי ומניעי הפלישה של נפוליאון למחוז העות'מאני והשלכותיה וכן בקיאות באישים ומושגים כמו ד'אהר אל-עומר, מחמד השני, הממלוכים, ועוד.
את ממן 12 בקורס מבוא להיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה לא ניתן לעבור מבלי להכיר למשל את קרב נציבין על בוריו או מבלי להיות מסוגלים לנתח לעומק את הרפורמות של הסולטאן מחמוד השני ושל מחמד עלי פאשא. תצטרכו ככל הנראה גם להפגין ידע על חיסול היניצ'רים.
ממן 13 בקורס מבוא להיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה מצריך ידיעה נרחבת ומעמיקה על התנזימאת, פועלה, קורותיה והשפעותיה על המרחב העות'מאני. וכן היכרות עם מושגים כמו סנג'ק ירושלים וחוק הוילאיתים ומשמעותם.
ממן 14 בקורס מבוא להיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה מתמקד בעלייתה של הלאומיות המצרית ולכן תצטרכו להראות שאתם מכירים היטב את התהליכים שהובילו אליה ואת האישים המרכזיים בהגות שצמחה איתה. תידרשו גם לדעת לפרט למשל אודות תקרית טאבה והקונגרס הערבי בפריז.
ממן 15 בקורס מבוא להיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה קשה במיוחד כיוון שהוא דורש יכולת לנתח התפתחות היסטורית שלמה של מדינת מנדט צרפתית או בריטית, וצריך להבין היטב מהי בדיוק אותה "הרוח החדשה" שנשבה לאחר מלחמת העולם ה-1.
כמה ממ"נים צריך להגיש בקורס?
אם נבהלתם מרשימת הממ"נים ודאי תשמח לשמוע שאפשר להסתפק בהגשה של 3 ממנים בלבד, משום שנדרשת הגשת ממנים בסך מינימום של 15 נקודות, וכל ממן משקלו 5 נקודות. אפשר להגיש את כל חמש הממ"נים, מה שעשוי לעזור לכם בשקלול הציון הסופי כיוון שהדבר עשוי לתרום להעלאת הציון (אם כי זה תלוי כמובן בציוני הממ"נים עצמם).
אם אתם רוצים לפתור את הממ"נים בעצמכם, אפשר וכדאי להיעזר בפתרונות ממנים בהיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה. אולם כמו שהסברתי זה לא פשוט בכלל ולכן אני מציע *פתרון* אחר (ראיתם מה עשיתי שם?)
הפתרון של גיא לממ"נים בקורס מבוא להיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה
אם אתם רוצים להוריד מעצמכם את הלחץ והתסכול של פתרון ממנים בקורס מבוא להיסטוריה של המזרח-התיכון בעת החדשה, כל מה שאתם צריכים לעשות זה לשלוח אלי את כל החומר של הקורס (חוברת הקורס, מדריך הלמידה, מקראה וכו') בטופס למטה או במייל: guytheodoro80@gmail.com ואני אחזור אליכם במהרה.
אם זה לא היה ברור אני פותר ממ"נים כמעט בכל הקורסים של האוניברסיטה הפתוחה, אז פשוט תשלו לי הודעה עם החומר, ואני מדגיש שכדאי מאוד לצרף את הקבצים מלכתחילה כדי שאוכל ישר לתת הצעת מחיר ולו"ז בלי ללכת סחור סחור.
נשתמע,
גיא.