איך לבחור נושא לעבודה סמינריונית?
אחת השאלות שמעסיקות הרבה סטודנטים לקראת העבודה הסמינריונית היא בחירת הנושא לעבודה. והאמת – זאת שאלה חשובה שחשוב לתת עליה את הדעת לפני שניגשים לכתיבת העבודה עצמה. הרבה סטודנטים מחפשים נושא שיעניין אותם. נכון שהעניין חשוב, אבל הוא לא השיקול היחידי שצריך לקחת בחשבון כשבוחרים נושא לעבודה סמינריונית.
אחד השיקולים העיקריים שצריכים לקחת בחשבון בבחירת נושא לעבודה סמינריונית הוא שהנושא יתאים לכתיבת עבודה סמינריונית. לא כל נושא שאפשר לכתוב עליו סקירה תיאורטית מתאים גם לעבודה סמינריונית. כדי שהנושא יתאים לכתיבת עבודה סמינריונית הוא צריך להיגזר משאלת מחקר כלשהי, שאפשר לכתוב עליה עבודה תיאורטית או אמפירית (תלוי בעבודה שאתם כותבים). למשל, אם אתם מעוניינים לכתוב עבודה אמפירית, כדאי שנושא העבודה יהיה על קשר בין שני משתנים, אחרת תתקשו לכתוב את העבודה.
שיקול נוסף שחשוב מאד להתייחס אליו הוא שנושא העבודה יהיה כזה שיש עליו מספיק חומר ומאמרים שתוכלו להשתמש בהם לכתיבת העבודה. בנושא זה חשוב לשים לב לא רק שיש מספיק חומר מבחינת כמות המאמרים, אלא גם שהנושא שלכם מוגדר בלשון המתאימה לתחום הידע, כלומר, הקפידו להשתמש באותם מונחים בהם נעשה שימוש במאמרים העוסקים בתחום.
רק השיקול השלישי בחשיבותו הוא מידת העניין שלכם בנושא. חשוב שיהיה לכם מעניין, אבל חשוב יותר שהכתיבה תהיה אפשרית. אם תבחרו נושא שאי אפשר לכתוב עליו עבודה סמינריונית, זה לא משנה כמה הנושא מעניין, מלאכת הכתיבה תיהפך לקשה מאד וייתכן שתצטרכו להחליף נושא על מנת להשלים את המשימה.
בשלב זה סטודנטים רבים אומרים – "אבל נתתי את הנושא לאישור המרצה והוא אישר", ומאמינים שאישור המרצה אומר שהנושא מתאים לכתיבת עבודה סמינריונית. מניסיון, זה רחוק מאד מלהיות נכון. ראשית, המנחים בדרך כלל לא יבדקו אם יש מספיק חומר על הנושא, אלא רק האם נראה להם שיש מספיק חומר או שתוכלו למצוא מספיק חומר. לכן אישור המרצה לא אומר שבאמת יהיה חומר על הנושא, והאחריות לבדיקה הזאת נשארת על הסטודנט.
שנית, לפעמים המרצים אפילו לא בודקים אם הנושא מתאים לכתיבת עבודות סמינריוניות. פעמים רבות מאד הגיעו אלי סטודנטים שלא הצליחו לכתוב את העבודה הסמינריונית שלהם מכיוון שהנושא כלל לא התאים לעבודה סמינריונית, וזאת לאחר שהנושא אושר על ידי המרצים. ככל הנראה במקרים רבים המרצים לא מקדישים תשומת לב מרובה לבדיקה. נראה שהם מתמקדים בבדיקות שוליות כמו – האם הנושא קשור לנושא הקורס? האם אף אחד אחר מהקבוצה לא בחר בנושא הזה? – ולא בודקים את מה שחשוב באמת: האם הנושא מתאים לכתיבת עבודה סמינריונית? לכן גם במקרה הזה, האחריות לוודא שהנושא שלכם מתאים לכתיבת עבודה סמינריונית נשארת על הסטודנט.
אז מאיפה מקבלים רעיונות לנושאים לעבודה סמינריונית?
אחת הדרכים המומלצות לקבלת רעיונות לנושאים מומלצים לעבודה סמינריונית היא להסתכל על נושאים של עבודות סמינריוניות שכבר נכתבו. כמובן שלא נעתיק את הנושא בדיוק, אלא נשתמש בו כרעיון ונבחר נושא דומה. אבל למרות שלא ניטה להעתיק את הנושאים של עבודות שנכתבו בעבר בדיוק כמו שהם, עדיין מעבר על רשימה של עבודות שנעשו והוגשו יכול לתת רעיונות טובים מאד לכתיבה.
מדוע רעיונות שנקבל מעבודות שכבר הוגשו הם כל-כך טובים?
- ראשית, אם העבודה כבר הוגשה זאת אומרת שלפחות בעיני מרצה אחד הנושא מספיק טוב והוא אושר. וזה מגדיל את הסיכוי שהנושא שתבחרו יאושר גם על ידי המרצה שלכם.
- שנית, אם העבודה כבר הוגשה זה אומר שלפחות הנושא מתאים לכתיבת עבודה סמינריונית. הסטודנטים שלפניכם כבר עברו את התהליך של בחירת נושא שמתאים לכתיבת עבודה סמינריונית, ואתם יכולים להשתמש בניסיון שלהם.
- שלישית, אם העבודה כבר הוגשה זה אומר שיש מספיק חומר על הנושא, שכן אחרת הסטודנטים שהגישו אותה היו צריכים לשנות נושא על מנת להצליח לכתוב את העבודה.
איך משתמשים ברשימות של עבודות שכבר הוגשו בשביל לקבל רעיונות?
מסיבות אלה, כדאי מאד לבחור נושא לעבודה סמינריונית לאחר עיון ברשימות של עבודות שכבר הוגשו. איפה נמצא רשימות כאלה? זה מאד פשוט. נוכל להשתמש בכל מאגר של עבודות סמינריוניות בתור רשימה כזאת. לדוגמא, אם אני מחפש רעיונות לעבודה סמינריונית במשפטים, אני יכול לגשת לרשימה של עבודות סמינריוניות במשפטים:
רשימה של עבודות סמינריוניות במשפטים.
אבל זה עובד ככה לא רק לגבי התואר, אלא גם לגבי הנושא של העבודה. לדוגמא, אם אני מחפש רעיונות לעבודה סמינריונית בנושא אוטיזם, אני יכול לגשת לרשימה של עבודות סמינריוניות בנושא אוטיזם:
רשימה של עבודות סמינריוניות בנושא אוטיזם.
והשיטה הזאת נכונה לגבי כל נושא שתבחרו. פשוט היכנסו למאגר עבודות סמינריוניות, ולמעלה בתיבת החיפוש כתבו את הנושא שאתם מעוניינים לכתוב בו עבודה סמינריונית, ומיד תקבלו רשימה של עבודות שכבר הוגשו בנושא. הרשימה הזאת תוכל לתת לכם רעיונות מצויינים לעבודה משלכם.
מרגישים שאתם צריכים עזרה בבחירת נושא או בכל נושא אחר שקשור לעבודות אקדמיות? אל תהססו לפנות אליי:
דיסקרטיות מובטחת